caparol_pim_import/caparol_si/products/image/177141/053495_capaver_createx_neu_SI.png

Capaver Createx

Nepremazana stenska obloga iz steklenih niti v 16 različnih dizajnih, za inovativno oblikovanje notranjih prostorov.

Predvidena uporaba

Capaver Createx so strukturne obloge, izdelane iz visoko kakovostnih, popolnoma mineralnih steklenih niti, s katerimi dobimo s pravilno izbranimi premaznimi sredstvi (glede na pričakovane obremenitve in optični videz) armirane, vzdržljive in sodobne površine v notranjih prostorih.
Različice tkane strukture ter kakovost, barvni odtenek in stopnja sijaj premaznega sredstva so individualna izbira. Če izberemo visoko kakovostno premazno sredstvo (lateks barvo, akrilni lak), bo poznejše prenavljanje stroškovno izjemno ugodno, ne da bi pri tem izginil tkani vzorec obloge. Obstoječe površine pa je mogoče pozneje tudi prilagoditi različnim namenom uporabe z izvedbo ustreznega premaza, ki ustreza predvideni stopnji obremenitve.

Lastnosti

  • Individualni dizajni (vzorci)
  • Obloga ne nabreka in je odporna proti gnitju/razpadanju
  • Je dimenzijsko stabilna – premosti majhne površinske razpoke in bolje ščiti podlago pred mehanskimi obremenitvami
  • Podlage, ki so občutljive na pritiskanje, postanejo tako stabilnejše
  • Racionalna izvedba – lahko obdelovanje na strukturiranih podlagah 
  • Brez lomljenja ometnega sloja pri pritrjevanju z vijaki in žeblji
  • Težko gorljivo po ÖNORM B 3800, del 2, B1
  • Steklenovlaknena obloga, šibko dimljenje, Q 1 
  • Ne kaplja po ÖNORM B 3800, del 2, Tr 1
  • Povečana odpornost proti praskam, trkom in udarcem

Če po večkratnih renovacijah želimo večjo spremembo, lahko s predpremazom (izberemo glede na obstoječi premaz) in izravnalno maso Synthesa Handspachtel Easy ali Dalapro H Leicht izdelamo povsem novo površino za premazovanje.

Dobavljivi tipi: glejte na naslednji strani.

Skladiščenje

Hraniti na suhem.

Dobavni program

NazivMasa pribl.    g/m2Širina role pribl. cmRaport v cmZamikSD-vrednosti
Flowers21010030Ipribl. 0,02
Aztec L21010037Ipribl. 0,02
Aztec S21010018,5Ipribl. 0,02
Sinus L21010016Ipribl. 0,02
Sinus S2101008Ipribl. 0,02
Rings21010032Ipribl. 0,02
Asia21010032Ipribl. 0,02
Stones21010064Ipribl. 0,02
Stone Line21010064Ipribl. 0,02
Bubbles21010032Ipribl. 0,02
Dots21010026,5Ipribl. 0,02
Tin Line30010038I•pribl. 0,02
Stripes L275100prostoI•pribl. 0,02
Stripes S275100prostoI•pribl. 0,02
Wave27510032Ipribl. 0,02
Technic27510020Ipribl. 0,02

L = Large (velik format)
S = Small (mali format)

Opozorilo

Obloge Capaver Createx so izdelane iz steklenih niti premera > 5 µm. Zato ni nevarnosti, da bi ob vdihavanju prodrle v pljuča. Kljub temu, da so steklena vlakna izredno stabilno vključena v oblogi, pa se stekleni delci ob razrezu obloge lahko sproščajo v zelo omejenem obsegu in pri občutljivih osebah povzročijo srbenje v stiku s kožo, ki pa izgine po končanem lepljenju obloge. Načeloma se steklena vlakna po premazovanju ne sproščajo več v okolico.

Osebe, ki so občutljive na steklena vlakna, naj med lepljenjem obloge upoštevajo zaščitne ukrepe.

Ustrezne podlage

Apneno-cementni in cementni ometi iz maltnih skupin P II in P III:
Trdne, običajno vpojne omete lahko prebarvate brez predhodne obdelave/predpremaza. Na grobo poroznih, peskastih, vpojnih ometih je potreben predpremaz Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčni in gotovi ometi iz maltne skupine P IV in P V:
Grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF. Mavčne omete s sigasto plastjo najprej prebrusite in temeljito posesajte prah.

Mavčne gradbene/montažne plošče:
Če so plošče vpojne, jih grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčno-kartonske plošče:
Obrusite robate sledi gladilke. Grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Beton:
Odstranite ostanke ločilnih sredstev in odpadajoče moknate ali peščene substance.

Nosilni premazi:
Če je nosilni premaz mat in slabo vpojen, ga lahko direktno premažete. Če pa ima nosilni premaz sijočo ali lakirano površino, površino najprej naredite bolj robato. Nato jo premažite z univerzalnim predpremazom Primalon Universal Haftgrund.

Nenosilni premazi:
Nenosilne sloje laka in disperzijskih barv oziroma disperzijskega ometa ter nenosilne mineralne sloje morate odstraniti.

Premazi s klejnimi barvami:
Klejno barvo izmijte do čistega. Potreben je predpremaz Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Slabo sprijete tapete:
Odstranite do čistega. Izmijte škrobno lepilo in ostanke papirja.

Površine, ki jih je napadla plesen:
Odstranite plesnive obloge, površino premažite z nerazredčenim sredstvom Capatox. Ko se površina dobro posuši, jo premažite z Indeko-W. Preučite tudi vzrok plesnenja in ga odpravite.

Površine z nikotinskimi, vodnimi, sajastimi, oljnimi ali maščobnimi madeži:
Nanesite zaporni temeljni premaz s Primalon Filtergrund fein. Če so površine zelo zamazane, izvedite še zaključni premaz z izdelkom Primalon IsoDeck.

Manjša poškodovana/izbita mesta:
Popravite s polnilno maso Synthesa SynthoMur ali Synthesa Füllspachtel po delovnih navodilih in površino po potrebi še grundirajte.

Priprava podlage

Podlaga mora biti trdna, nosilna, brez umazanije in ločilnih snovi in biti mora suha. Upoštevajte ÖNORM B 3430, 1. del. Mavčno-kartonske plošče morate prej utrditi z globinskim predpremazom.

Postopek nanašanja

Postopek za nanašanje lepila z valjčkom:
■ Lepilo Capaver Glasgewebekleber, ki ga glede na dizajn razredčite z do 20 % vode, nanesite enakomerno z valjčkom (višina flora 12 do 15 mm) ter glede na trenutno temperaturo položite 1 do 2 pasova obloge.
Pozor! Posebej pazite na to, da lepilo razmažete kar najbolj enakomerno, saj nakopičeno lepilo pod oblogo negativno vpliva na končni videz površine.

Nanašanje lepila z brizganjem:
■ Postopek z brizganjem morajo izvajati vsaj 3 osebe.
■ Lepilo Capaver Glasgewebekleber lahko nabrizgate na steno z močnimi brezzračnimi napravami Airless.
■ Lepilo Capaver Glasgewebekleber morate za brizganje glede na lokalne pogoje razredčiti z 20 % vode.
■ Pomembno! Pri postopku brizganja posebej pazite na priporočeno porabo materiala in enakomerno porazdelitev materiala, da ne bi nanesli na podlago preveč lepila

Vstavljanje/lepljenje steklene obloge in flisa:
■ Pazite na to, da oznaka za hrbtno stran pri lepljenju obrnjena proti steni. Da se strukturni vzorec ne bi razlikoval, nikoli ne lepite obloge z navpičnim ali vodoravnim zasukom (obrnjeno na glavo oz. zrcalno obrnjeno).
■ Priporočamo lepljenje na stik.
■ Pasovi obloge morajo biti na stikih položeni tesno drug ob drugem. Pri tem pazite, da na območju stika ne pride do izbočenja obloge in s tem do slabe stične črte.
Pomembno! V višini oči obvezno pazite na to, da se horizontalna nitna linija (votek) ujema s sosednjimi pasovi obloge, drugače nastane neželen efekt zadrge.
■ Nekatere vrste obloge imajo raport (vzorec), na katerega morate biti pri lepljenju posebej pozorni.
■ Prilepljene pasove obloge nato pritisnete ob podlago s tapecirno gladilko ali pritisnim valjčkom, in sicer z ustreznim pritiskom po vsej površini, da iztisnete mehurčke. Odvečno mero odrežite ob pritrditvi robov s tapecirno gladilko. Med lepljenjem na stenske in stropne površine lahko oblogo brez težav premikamo in poljubno popravimo v pravilen položaj. Po kakih 20 minutah se obloga poveže s podlago. Morebitne popravke morate dokončati v tem časovnem okviru.
■ Pri lepljenju okoli navpičnih zunanjih vogalov pazite na to, da greste s pasom obloge vsaj 10 cm okoli takega vogala. Pri zelo stabilnih steklenih oblogah/flisih lahko oblogo bolje prilagodite okoli robu tako, da vlakna nekoliko pobrusite na robu z brusno blazinico za mokro brušenje tipa P320 (pazite, da obloge ne prebrusite!) in oblogo/flis nato tesno pritisnete okoli robu.
■ Če zunanji vogal ni navpičen, oblogo na vogalu prerežite.

Sestava nanosov

Zaključni premazi, primerni za obloge Capaver:
Izbira ustreznega zaključnega premaza je odvisna od pričakovane oz. zahtevane stopnje obremenitve površine in stopnje sijaja. V brošuri Stenski dizajn Capaver, "Tabela sestave nanosov" so navedeni ustrezni proizvodi glede na načrtovano obremenitev.

Pogoji pri izvedbi

Temperatura zraka, materiala in podlage med obdelovanjem in sušenjem ne sme pasti pod +8 °C.

Sušenje/interval sušenja

Po približno 7 do 12 urah so pasovi popolnoma suhi. Nizke temperature in visoka zračna vlaga podaljšajo interval sušenja.

Orodje

■ Jekleno ravnilo in olfa nož za rezanje role in točno prilagoditev reza ob stropni liniji, talnih robnih letvah, vratnih in okenskih odprtinah, vtičnicah, stikalih ipd.
■ Vodna tehtnica ali svinčnica (grezilo) za navpično uravnavanje pasov obloge.
■ Plastična gladilka za pritiskanje obloge ob podlago, na ravnih podlagah lahko uporabite tudi široko nerjavečo kovinsko gladilko.
■ Nož z drsno nogo za rezanje obloge na porozni podlagi z dvojnim rezom.

Opozorilo

V tovarni vedno skrbno pregledajo obloge, preden te zapustijo proizvodno linijo. Možne so posamične proizvodno pogojene napake. Te so označene na robovih za odrez in izenačene z ustreznimi dodatki.

Take napake niso upravičen razlog za reklamacijo. Načeloma morate med razrezom role paziti na to, da uporabite dele obloge, ki so povsem brez napak. Takih reklamacij ne priznamo. S premaznimi sredstvi načeloma premazujemo notranjo stran role steklene obloge. Pri oblogah, ki imajo na sprednji in hrbtni strani različni strukturi, je hrbtna stran označena z modro črto.

Da se strukturni vzorec ne bi razlikoval, nikoli ne lepite na isti površini obloge z navpičnim ali vodoravnim zasukom (obrnjeno na glavo oz. zrcalno obrnjeno). V primeru eventualnih reklamacij morate navesti rolo oziroma etiketo s kontrolno številko in številko artikla. Pred lepljenjem odrežite oblogo na ustrezno dolžino. Pri tem bo morda potrebno, da upoštevate 5 do 10 cm dodatka na normalno mero zaradi stropne linije in talnih kotnih letev, da ostane vedno dovolj rezerve za ravno rezanje v isti liniji z olfa nožem.

Tehnično-svetovalni center

CAPAROL, d.o.o., Potok pri Komendi 15, 1218 Komenda
Telefon: 059 209 220
Faks: 01 300 70 80
Internet: www.caparol.si
E-pošta: info@caparol.si

Tehnična informacija