Preskoči navigacijo
brezčasna
lepota
lesa
brezčasna
lepota
lesa

Pasivna hiša in brezčasna lepota lesa

Videti, čutiti in učiti se so glavne zapovedi „pasivne hiše na Železni ulici" v kraju Scheibbs. Prava paša za oči za vse tiste, ki jih zanima dizajn! Seveda poudarijo lepoto lesa tudi učinkovite lazure znamke Synthesa. Fotografije: Synthesa

"Očančeva dežela" je bogata z lesom. In les je idealen material za energijsko optimirane stavbe. To dejstvo je v okviru severnoavstrijske deželne razstave "Očančeva dežela" ("Ötscher-Reich") uporabil za izhodiščno temo pionir lesene gradnje Adi Strigl (Lunz). S skupino obrtnikov je zgradil "pasivno hišo na Železni ulici". Lesene premaze za pionirski objekt je prispevala Synthesa. Z visoko tehnološko razvitimi izdelki DANSKE je arhitektonska umetnina dobila brezčasno podobo.

V ozadju je baročni grad. Pred njim pa ultramoderna pasivna hiša s fotovoltaiko, premičnimi senčili in direktnim dostopom. Omenjeni grad Neubruck pri Scheibbsu skriva zgodbo „alpskega pionirja"v predelavi železa, Andreasa Töpperja. Lesena hiša odseva najsodobnejše stanje tehnologije pri gradnji pasivnih hiš in s tem nadaljuje inovativnega duha ljudi te dežele.

Paradni objekt povezuje tudi glede lesene gradbene tehnike prihodnost s tradicijo: v lesenem kozolcu s koničasto streho in ravnimi linijami se skriva futuristična kockasta hiša z okoli 150 kvadratnimi metri bivalne površine. Objekt je v 99 odstotkih izdelan iz ekoloških gradbenih materialov in po zaslugi domiselnega energijskega koncepta dosega porabo energije za ogrevanje prostorov in tople vode v višini 0,00 evra! Fotovoltaični sistem za pridobivanje toka iz sončne energije omogoča celo pribitek energije, saj hiša proizvede več energije, kot jo porabi.

Za brezčasno eleganco te arhitektonsko privlačne zgradbe poskrbijo sodobne lazure za les znamke Synthesa: okenske špalete in leseni obod hiše so premazani z lazuro DANSKE Greywood – ekološkim premaznim sredstvom, ki podeli lesu mehko sivkasto nianso in ga popolnoma zaščiti pred UV-sevanjem. Sivkasta lazura prepreči naravno sivenje lesa in omogoča, da premazana lesena površina trajno ohrani prvoten svež videz. Za sivenje lesa je predvsem odgovorno UV-sevanje, ki razgraja lignin. V notranjosti so se inženirji odločili za brezbarvno ali belo lazuro Dekorlasur DANSKE. To odlikuje poseben matiran lesk naravnega lesa brez intenzivnega sijaja z zrcalnim učinkom. Poleg tega ta barvni proizvod proizvajalca Synthesa iz Perga na naraven način odbija vodo in umazanijo.

Tla in les na terasi so ohranila svoj naravni videz z uporabo olja za les DANSKE Bodenholzöl. Ta naravni izdelek brez dodanih umetnih učinkovin deluje izredno vodoodbojno in je preprost za obdelovanje, saj ne vsebuje veliko trdnih delcev (suhe snovi).

V notranjosti hiše, ki jo napolnjuje svetloba, je les premazan z dekorativno lazuro DANSKE Dekorlasur, ki lesu podeli poseben mat lesk.

Lesena kocka in letve lesenega okrova so zaščitene s sivkasto lazuro DANSKE Effektlasur Greywood, ki posnema naravno posivel les. V ozadju je grad Neubruck, ena od treh lokacij severnoastrijske razstave  "Očančeva dežela" ("Ötscher-Reich").

Hladna, sodobna, elegantna – ravne linije lesene arhitekture izžarevajo mirno spokojnost. Terasne površine so prevlečene z oljem za tla DANSKE Bodenholz-Öl.