Preskoči navigacijo
Pasivna
hiša
Pasivna
hiša

Pasivna hiša

Zunanjost pasivne hiše ni nič drugačna od izgleda običajnega doma. To sploh ni o stvar stila, ampak gre preprosto za nov, sodoben gradbeni standard. Pasivna hiša je dokaz doslednosti pri nadaljnjem razvoju nizkoenergijskih hiš. 

Zakaj je tako posebna, priča predvsem visoka raven udobja in njena dobra toplotna ugodnost in kakovost zraka v prostoru, vse to z najnižjo porabo energije. 

Pasivna hiša je ob normalni uporabi potrebuje 1,5l kurilnega olja oziroma zemeljskega plina 1,5m3 (15 kWh) na kvadratni meter stanovanjske površine na leto. 

V nasprotju s povprečno porabo v obstoječih stanovanjskih stavbah, kar pomeni prihranek več kot 90 odstotkov. Tudi običajne nove gradnje potrebujejo približno 6-10 litrov kurilnega olja na kvadratni meter stanovanjske površine.

Vprašanje je, kako pasivna hiša dosega te vrednosti? Prvič, pasivna hiša ima vedno kompaktno zgradbo (gradnjo). Z najmanjšo možno površino so izgube energije od začetka majhne. Poleg tega se uporabljajo gradbeni materiali, ki tako zmanjšujejo izgube toplote, da se praktično ni potrebno ogrevati. To so okna za toplotno zaščito s tremi izoliranimi okvirji in še posebej dobra toplotna izolacija sten, strehe in kleti. Zrakoneprepustni ovoj stavbe, preprečuje neželene izgube toplote skozi naprave za prezračevanje in zagotavlja brezhibno funkcionalnost le teh, ki ves čas skrbi za prijetno svež zrak v prostoru in s tem za zrak, ki se uporablja za ponovno rekuperacijo toplote. Za preostale potrebe po toploti se uporabljajo tehnično učinkoviti gospodinjski aparati. Tako nastane pasivna hiša, ki uporablja pasivne vire toplote, kot so sonce, ljudje, gospodinjske klimatske naprave in hladilna telesa. Tako, dragi viri energije, kot so kurilno olje in zemeljski plin postanejo skoraj odveč. Zaradi naraščajočih stroškov energije, je zato več kot primerno, za današnji čas in čas v prihodnosti takšen način gradnje.

Seveda, da ima pasivna hiša svojo ceno, vendar se bo finančna naložba sčasoma nadomestila s prihranki pri stroških energije. Če opazujemo razvoj cen energije v nedavni preteklosti, morda celo sorazmerno hitro.

Visoko udobje z nizko porabo energije – to je že samo po sebi dober argument za pasivne hiše. Izraz "pasivna hiša" ne opisuje vrsto konstrukcije, temveč tehnični standard. Potreba po toploti za ogrevanje (Qh <15 kWh/m2) je tako majhna, da lahko pasivne hiše zdržijo tudi brez običajnega ogrevanja. S Capatect WDVS sistemi za gradnjo pasivnih hiš se lahko toplotna zaščita stavb uporabi skoraj na katerokoli želeno stopnjo toplotne izolacije. V zelo nizkih vrednosti za pasivne hiše (pod 0,15 W / mK), je to mogoče brez težav. Capatect WDVS za gradnjo pasivne hiše skupaj z veliko zunanjo steno uravnava vlago in temperaturo. Na ta način, se preprečuje pregrevanje poleti in pozimi ostane prijetno toplo za daljše bivanje v stavbi. Zato je zagotovljeno udobno bivanje v vseh letnih časih. To pomeni porabo manj kot sedem litrov kurilnega olja na kvadratni meter stanovanjske površine na leto. V seriji dramatičnega naraščanja stroškov energije, tako imenovani standard pasivnih hiš prehaja v ospredje. Da bi zagotovili takšne standardne komponente, povezane s sistemom za toplotno izolacijo, se je treba zateči k certificiranim sistemom. V le te se vključujejo Capatect WDVS A in B fasadni sistemi za toplotno izolacijo, vključno z vsemi sestavinami teh izdelkov.

 

V smislu zahtev, so za pasivno hišo načeloma veliko bolj stroga merila in zahteve kot za stavbe, zgrajene na običajen način, saj se tehnični detajli in napake pri izgradnji in na ovoju stavbe lahko izkažejo za veliko bolj resen in dolgoročen problem. Zato je že pri načrtovanju potrebno paziti na toplotno izolacijo zunanjih gradbenih elementov, tesnost ovoja stavbe in odpornost na vlago in veter, kot tudi obliko in strukturo stavbe. Da bi se zagotovilo, da pretežni del izmenjave zraka v hiši preko pasivno prezračevalnih sistemov prispeva k rekuperaciji toplote in da se preprečijo poškodbe zaradi prenosa vlage, je treba za pasivne hiše imeti odlično izolirane zunanje stene in visoko stopnjo tesnjenja. V zvezi s pojmom ustreznega tesnenja so posebne zahteve postavljene pred arhitekte in projektante. Poleg tega je najvišji pomen in točnost delovanja povezanega fasadnega sistema za toplotno izolacijo WDVS, zato je treba to izvedbo zaupati le izkušenim izvajalcem. Za ustrezno zaščito in nadzor je CAPAROL pri Passivhaus Institut-u certificiral 15 posebnih podrobnosti izvedbe.