caparol_pim_import/caparol_si/products/image/180189/054490_fantastic_fleece_1_SI.png

FantasticFleece

Visokokakovoste stekleni flis iz naravnih surovin.
Stenska obloga, izdelana po posebnem postopku tiskanja, za kreaktivno oblikovanje notranjih prostorov.

Opis

Strukturirana mineralna flis stenska obloga.
Za variacijo dizajna, barvnih odtenkov in stopnje sijaja v premazu lahko s stenskimi oblogami Capaver FantasticFleece ustvarite izredno privlačne, neponovljive in edinstvene stenske površine.

Posebnost:

Obloga Capaver FantasticFleece dobi že po enkratnem toniranem nanosu lazure večbarven videz, ki je sicer izvedljiv z večslojno, ročno premazovalno tehniko.

Lastnosti

 • Vzdrževalni nanos pri obnovitvenih delih lahko sledi neposredno na obstoječega 
 • Odporno proti razpadanju
 • Dimenzijsko stabilno 
 • Za premoščanje razpok v podlagi
 • Težko vnetljivo – B1

Pakiranje/velikost embalaže

13 x 1 m (posamezen karton).

Skladiščenje

Hraniti na suhem.

Dopolnilni izdelki

 • DecoLasur v mat različici
 • DecoLasur s sijajem
 • Efektni pigmenti Capadecor Switch, Pearl
 • CapaGold

Dobavni program

NazivMasa na m2Mera roleRaport
Dizajni z gladko površino
Kimarapribl. 174 g13 x pribl. 1 m>I < 64 cm/0
Leanopribl. 184 g13 x pribl. 1 m>I 0
Legrapribl. 160 g13 x pribl. 1 m>I < 32 cm/0
Lineapribl. 155 g13 x pribl. 1 m>I < 64 cm/0
Mandisapribl. 161 g13 x pribl. 1 m>I < 64 cm/0
Mikopribl. 169 g13 x pribl. 1 m>I 0
Siarapribl. 182 g13 x pribl. 1 m>I < 13 cm/0
Tianapribl. 174 g13 x pribl. 1 m>I < 64 cm/0
Tisanopribl. 162 g13 x pribl. 1 m>I 0
Tiziapribl. 148 g13 x pribl. 1 m>I < 21,5 cm/0

Napotek: Načeloma imajo vse stenske obloge v rolah ujemanje/nadaljevanje vzroce. Vzorčni dizajni FantasticFleece, pri katerih ujemanje/nadaljevanje vzorca ni potrebno, se lahko lepijo brez nastavka.
>I< Pri lepljenju upoštevajte ravno linijo raporta (nadaljevanja vzorca)
>I0 Dizajn brez nadaljevanja vzorca

Opozorilo

Obloge Capaver Glasgewebe so izdelane iz steklenih niti premera > 5 µm. Zato ni nevarnosti, da bi ob vdihavanju prodrle v pljuča. Kljub temu, da so steklena vlakna izredno stabilno vključena v oblogi, pa se stekleni delci ob razrezu obloge lahko sproščajo v zelo omejenem obsegu in pri občutljivih osebah povzročijo občutljivost/srbenje v stiku s kožo. Srbenje sicer izgine po končanem lepljenju. Načeloma se po premazovanju steklena vlakna ne sproščajo več v okolico. Osebe, ki so občutljive na steklena vlakna, naj med lepljenjem obloge upoštevajo zaščitne ukrepe. Razpok, ki so posledica gradbene dinamike, ni mogoče sanirati s Capaver FantasticFleece.

Ustrezne podlage

Apneno-cementni in cementni ometi iz maltne skupine P II in P III:
Trdne, običajno vpojne omete lahko prebarvate brez predhodne obdelave/predpremaza. Grobo porozne, peskaste, vpojne omete grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčni in gotovi ometi iz maltne skupine P IV in P V:
Grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF. Mavčne omete s sigasto plastjo najprej obrusite in temeljito posesajte prah.

Mavčne gradbene/montažne plošče:
Če so plošče vpojne, jih grundirajte z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčno-kartonske plošče:
Obrusite robate sledi gladilke. Grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Beton:
Odstranite ostanke ločilnih sredstev in odpadajoče moknate ali peščene substance.

Nosilni premazi:
Če je nosilni premaz mat in slabo vpojen, ga lahko direktno premažete. Če pa ima nosilni premaz sijočo ali lakirano površino, površino najprej naredite bolj robato. Uporabite predpremaz Primalon Universal Haftgrund.

Nenosilni premazi:
Nenosilne sloje laka in disperzijskih barv oziroma disperzijskega ometa ter nenosilne mineralne sloje morate odstraniti.

Klejne barve:
Klejno barvo izmijte do čistega. Grundirajte s predpremazom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Slabo sprijete tapete:
Odstranite do čistega. Izmijte škrobno lepilo in ostanke papirja.

Površine, ki jih je napadla plesen:
Odstranite plesnive obloge, površino premažite z nerazredčenim sredstvom Capatox. Ko se površina dobro posuši, jo premažite z Indeko-W. Preučite tudi vzrok plesnenja in ga odpravite.

Površine z nikotinskimi, vodnimi, sajastimi, oljnimi ali maščobnimi madeži:
Nanesite zaporni temeljni premaz s Primalon Filtergrund fein. Če so površine zelo zamazane, izvedite še zaključni premaz z izdelkom Primalon IsoDeck.

Manjša poškodovana/izbita mesta:
Popravite s polnilno maso Synthesa SynthoMur ali Synthesa Füllspachtel po delovnih navodilih in površino po potrebi še grundirajte.

Priprava podlage

Podlaga mora biti trdna, nosilna, brez umazanije in ločilnih snovi, biti mora suha. Upoštevajte ÖNORM B 3430, 1. del.
Obloga Capaver FantasticFleece zahteva gladke, ravne in poenotene površine brez kontrastov. Za ometane ter suhomontažne površine je zahtevana stopnja kakovosti Q4. Pred lepljenjem obloge Capaver FantasticFleece grundirajte podlago s predpremazom Primalon Primagrund. Priprava podlage je sicer odvisna od vrste in trenutnega stanja konkretne podlage.

Postopek nanašanja

Tapeciranje v stenski lepilni tehniki:
Nanesite lepilo Capaver Glasgewebekleber brez redčenja, enakomerno z valjčkom (višina flora na valjčku 13–17 mm) za 1 do največ 2 pasova obloge in jo prilepite – odvisno od lokalnih temperaturnih razmer.

Pozor! Posebej pazite na to, da lepilo razmažete kar najbolj enakomerno, saj nakopičeno lepilo pod flis oblogo negativno vpliva na končni videz površine.
Za lepljenje obloge Capaver FantasticFleece veljajo naslednja PRAVILA:

 • Za obloge Capaver FantasticFleece priporočamo praviloma lepljenje na stik, pri čemer obvezno pazite na to, da z lepilom ne zamažete sprednje vidne strani obloge.
 • Pozor! Pasovi obloge morajo biti na stikih položeni tesno drug ob drugem. Pri tem pazite, da na območju stika ne pride do izbočenja in s tem do slabe stične črte.
 • Nekateri dizajni imajo raport (nadaljevanje vzorca), na katerega morate biti pri lepljenju posebej pozorni.
 • Prilepljene pasove obloge nato pritisnete ob podlago z mehkim gumijastim valjčkom, in sicer z ustreznim pritiskom po vsej površini, da zgladite gube in iztisnete mehurčke (v ta namen ne uporabljajte gladilke!).

Odvečno mero odrežite ob pritrditvi robov s tapecirno gladilko. Tapecirna gladilka in tapecirna krtača nista primerni za pritiskanje obloge Capaver FantasticFleece na podlago.

Izdelava vogalov/kotov:
Capaver FantasticFleece ne smete neprekinjeno tapecirati okoli notranjega kota, temveč ga morate v notranjem kotu natančno odrezati ali odtrgati vzdolž nameščenega vodila. Zunanje vogale izdelajte tako, da so natančno poravnani navpično in v ravni liniji. Za brezhiben priključek na naslednjo rolo morate FantasticFleece na zunanjem vogalu speljati vsaj 10 cm okoli vogala. Za izdelavo zunanjih vogalov so predvideni posebni plastični vogalni profili, ki bistveno olajšajo izvedbo in zaščitijo vogalne robove pred udarci. (Upoštevajte ustrezna navodila proizvajalca.) Vogalne profile lepite z montažnimi lepili, ki omogočajo popravke. Morebitne nastale razlike v višini izravnajte z disperzijsko izravnalno maso, npr. Synthesa Spritzspachtel FX (mavčne izravnalne mase niso primerne!). Pomembna navodila za dobro površino:
Morebitno iztisnjeno lepilo takoj odstranite, previdno obrišite z vodo in gobo (ne drgnite!). Suhi ostanki lepila postanejo vidni šele pri nanašanju lazure – takrat jih ne morete več odstraniti! Po potrebi upoštevajte nadaljevanje vzorca. Na povezanih površinah uporabljajte samo material iz ene proizvodne šarže, da preprečite razlike v barvnem odtenku po nanosu lazure.
Na končni barvni odtenek prozorne stenske lazure vsekakor vpliva tudi obloga FantasticFleece. Zato priporočamo predhoden preskus, s katerim lahko določite končno nianso in točno porabo materiala za kalkulacijo.

Zaključni premaz na oblogi Capaver FantasticFleece z lazuro DecoLasur v mat/sijajni izvedbi:
Lazurni premazi dajo flis oblogi Capaver FantasticFleece piko na i, saj izrazito poudarijo njen dizajn. Zato po lepljenju obloge Capaver FantasticFleece in intervalu sušenja priporočamo vsepovršinski nanos lazure s krtačo. Lazura je praviloma niansirana.

Sestava nanosov:
Za boljšo obdelovalno konsistenco in zadosten odprti čas za vgradnjo lazure morate DecoLasur razrečiti s točno 25 masnimi odstotki vode.
Za premazovanje s temnimi in intenzivnimi barvnimi odtenki priporočamo:

 • uporabo različice DecoLasur s sijajem, saj ima ta daljši odprti čas za vgradnjo; 
 • delo v dvoje, saj dva delavca lažje preprečita sprehitro sušenje lazure; 
 • za močnejši učinek efektnih pigmentov priporočamo, da jih dodate prozorni lazuri v 2. delovnem hodu.

Potem ko ste s krtačo nanesli obilen sloj lazure DecoLasur, to površino v odprtem času lazure še enkrat prevlecite z voluminozno krtačo, da odstranite odvečen material in vzpostavite značilen kontrast za ta material

Opozorila:

 • Pri enojnem nanosu lazure DecoLasur s sijajem vpojnost flis podlage popolnoma nevtralizira sijaj površine. Za plemenit sijaj površine in dodatne kovinske ali barvne efekte lahko lazuri DecoLasur s sijajem dodate efektne pigmente Effektpigmente Switch Lagoon ali Pearl White. 
 • Za izboljšanje čistilne sposobnosti obloge Capaver FantasticFleece priporočamo, da lazuro s sijajem drugič nanesete s krtačo v netonirani različici.
 • Zaradi transparentnosti lazure DecoLasur in različne vpojnosti obloge FantasticFleece, ki se razlikuje od dizajna do dizajna, barvni odtenek lazure, ki ga bomo pripravili v 3D- sistemu mešanja, morda ne bo povsem identičen pričakovanemu. Zato proizvajalec ne jamči za barvne odtenke 3D-Plus. 
 • Odvečno lazuro morate popolnoma odstraniti (ne smete je dodatno razmazati), saj drugače dobite na teh mestih zamegljeno površino.
 • Če želite pustiti oblogo Capaver FantasticFleece v originalnem odtenku, priporočamo premaz s prozorno lazuro DecoLasur transparent.

Zaključni premaz z CapaGold/Metallocryl Interior:
Potem ko se je obloga Capaver FantasticFleece po lepljenju popolnoma presušila, jo lahko premažete tudi z zlato barvo CapaGold v obilnem in enakomernem sloju. Upoštevajte navodila v tehničnem listu za to barvo. Za boljšo obdelovalno konsistenco in zadosten odprti čas morate CapaGold razredčiti s točno 30 masnimi odstotki vode. Potem ko ste s krtačo nanesli obilen sloj CapaGold, prevlecite površino v odprtem času barve CapaGold še enkrat z voluminozno krtačo, da odstranite odvečen material in vzpostavite značilen kontrast za ta material. Obvezno upoštevajte obdelovanje mokro na mokro!

Za lepljenje obloge Capaver FantasticFleece je primerna samo stenska lepilna tehnika.

Poraba

Poraba za lepljenje znaša: pribl. 250 g/m2.
Poraba lazure Deco-Lasur v mat različici/s sijajem: pribl. 140–180 ml/m2 na premaz.
Poraba barve Capadecor CapaGold: pribl. 100–150 ml/m2.
Poraba barve Capadecor Metallocryl: pribl. 150–200 g/m2.
Okvirne vrednosti brez jamstva, točno porabo ugotovite na testni površini.

Pogoji pri izvedbi

Temperatura zraka, materiala in podlage med obdelovanjem in sušenjem ne sme pasti pod + 5 °C.

Sušenje/interval sušenja

Pri 20 °C in 65 % relativne zračne vlage je premaz po 24 urah popolnoma suh.
Nižje temperature in visoka zračna vlaga upočasnijo sušenje.

Orodje

 • Jekleno ravnilo in olfa nož za rezanje role in točno prilagoditev reza ob stropni liniji, talnih robnih letvah, vratnih in okenskih odprtinah, vtičnicah, stikalih ipd. 
 • Vodna tehtnica ali svinčnica (grezilo) za navpično uravnavanje pasov obloge.
 • Plastična gladilka za pritiskanje obloge ob podlago, na ravnih podlagah lahko uporabite tudi široko nerjavečo kovinsko gladilko.
 • Nož z drsno nogo za rezanje obloge na porozni podlagi z dvojnim rezom.

Opozorilo

Končna vidna stran je na roli obrnjena navzven. Da se strukturni vzorec ne bi razlikoval, nikoli ne lepite na isti površini obloge z navpičnim ali vodoravnim zasukom (obrnjeno na glavo oz. zrcalno obrnjeno). Natančna navodila za vgradnjo oblog in premaznih materialov so navedena na tehničnih informacijah/listih za posamezne proizvode.
V tovarni vedno skrbno pregledajo stenske obloge Capaver®, preden te zapustijo proizvodno linijo. Možne so posamične proizvodno pogojene napake. Te so označene na robovih za odrez in izenačene z ustreznimi dodatki. Take napake niso upravičen razlog za reklamacijo. Praviloma morate med razrezom/vgradnjo role vedno paziti na to, da uporabite dele stenske obloge, ki so povsem brez napak. Za primer reklamacije si vedno shranite številko serijske šarže/kontrolno številko in številko/oznako artikla. Te številke boste našli na originalni kartonski embalaži stenske obloge. Če ste prilepili že več kot 10 rol, ne morete več vložiti reklamacije.
Da ne bi pozneje nastale barvne razlike, vse iztisnjeno lepilo takoj odstranite do čistega z vodo in gobo.

Tehnično-svetovalni center

CAPAROL, d.o.o., Potok pri Komendi 15, 1218 Komenda
Telefon: 059 209 220
Faks: 01 300 70 80
Internet: www.caparol.si
E-pošta: info@caparol.si

Tehnična informacija