Capaver Glasgewebe

Strukturirane, nepremazane steklenovlaknene obloge za racionalno in preprosto izvedbo.

Opis

Capaver Glasgewebe so strukturne obloge, izdelane iz visoko kakovostnih, popolnoma mineralnih steklenih niti, s katerimi dobimo s pravilno izbranimi premaznimi sredstvi (glede na pričakovane obremenitve in optični videz) ustrezne armirane, vzdržljive in sodobne površine v notranjih prostorih.
Različice tkane strukture ter kakovost, barvni odtenek in stopnja sijaj premaznega sredstva so individualna izbira. Če izberemo visoko kakovostno premazno sredstvo (lateks barvo, akrilni lak), bodo poznejše renovacije stroškovno izjemno ugodne, ne da bi pri tem zakrili tkano strukturo obloge. Obstoječe površine pa je mogoče pozneje tudi prilagoditi različnim namenom uporabe z izvedbo ustreznega premaza, ki ustreza predvideni stopnji obremenitve.

Lastnosti

 • Obloga ne nabreka in je odporna proti gnitju/razpadanju
 • Je dimenzijsko stabilna – premosti majhne površinske razpoke in bolje ščiti podlago pred mehanskimi obremenitvami
 • Podlage, ki so občutljive na pritiskanje, postanejo tako stabilnejše
 • Racionalna izvedba – lahko obdelovanje na strukturiranih podlagah 
 • Brez lomljenja ometnega sloja pri pritrjevanju z vijaki in žeblji
 • Težko gorljivo po ÖNORM B 3800, del 2, B1
 • Steklenovlaknena obloga, šibko dimljenje, Q 1 
 • Ne kaplja po ÖNORM B 3800, del 2, Tr 1 
 • Povečana odpornost proti praskam, trkom in udarcem

Če po večkratnih renovacijah želimo večjo spremembo, lahko s predpremazom (glede na obstoječi premaz) in izravnalno maso Synthesa Handspachtel Easy ali Dalapro H Leicht izdelamo povsem novo površino za premazovanje.

Dobavljivi tipi

NazivMasa pribl.
g/m2
Širina role pribl. cmRaport cmZamikSD-vrednosti
C 1100125100ProstoI•pribl. 0,02
C 1132115100ProstoI•pribl. 0,02
C 2430150100ProstoI•pribl. 0,02
C 2180150100ProstoI•pribl. 0,02
C 2165145100ProstoI•pribl. 0,02
C 2190190100ProstoI•pribl. 0,02

C = Classic

Skladiščenje

Hraniti na suhem.

Opozorilo

Obloge Capaver Glasgewebe so izdelane iz steklenih niti premera > 5 µm. Zato ni nevarnosti, da bi ob vdihavanju prodrle v pljuča. Kljub temu, da so steklena vlakna izredno stabilno vključena v oblogi, pa se stekleni delci ob razrezu obloge lahko sproščajo v zelo omejenem obsegu in pri občutljivih osebah povzročijo občutljivost/srbenje v stiku s kožo. Srbenje sicer izgine po končanem lepljenju. Načeloma se po premazovanju steklena vlakna ne sproščajo več v okolico. Osebe, ki so občutljive na steklena vlakna, naj med lepljenjem obloge upoštevajo zaščitne ukrepe.

Ustrezne podlage

Apneno-cementni in cementni ometi iz maltne skupine P II in P III:
Trdne, običajno vpojne omete lahko prebarvate brez predhodne obdelave/predpremaza. Na grobo poroznih, peskastih, vpojnih ometih je potreben predpremaz z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčni in gotovi ometi iz maltne skupine P IV in P V:
Grundirajte z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF. Mavčne omete s sigasto plastjo najprej obrusite in temeljito posesajte prah.

Mavčne gradbene/montažne plošče:
Če so plošče vpojne, jih grundirajte z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Mavčno-kartonske plošče:
Obrusite robate sledi gladilke. Nato plošče grundirajte z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Beton:
Odstranite ostanke ločilnih sredstev in odpadajoče moknate ali peščene substance.

Nosilni premazi:
Če je nosilni premaz mat in slabo vpojen, ga lahko direktno obdelate. Če pa ima nosilni premaz sijočo ali lakirano površino, površino najprej naredite bolj robato. Grundirajte z izdelkom Primalon Universal Haftgrund.

Nenosilni premazi:
Nenosilne sloje laka in disperzijskih barv oziroma disperzijskega ometa ter nenosilne mineralne sloje morate odstraniti.

Premazi s klejnimi barvami:
Klejno barvo izmijte do čistega. Nato podlago grundirajte z izdelkom Synthesa Security Primer ali Primalon Tiefgrund LF.

Slabo sprijete tapete:
Odstranite do čistega. Izmijte škrobno lepilo in ostanke papirja.

Površine, ki jih je napadla plesen:
Odstranite plesnive obloge, površino premažite z nerazredčenim sredstvom Capatox. Ko se površina dobro posuši, jo premažite z Indeko-W. Preučite tudi razlog za plesen in ga odpravite.

Površine z nikotinskimi, vodnimi, sajastimi, oljnimi ali maščobnimi madeži:
Nanesite zaporni/izolirni temeljni premaz s Primalon Filtergrund fein. Če so površine zelo zamazane, izvedite še zaključni premaz z izdelkom Primalon IsoDeck.

Manjša poškodovana/izbita mesta:
Popravite s polnilno maso Synthesa SynthoMur ali Synthesa Füllspachtel po delovnih navodilih in površino po potrebi še grundirajte.

Priprava podlage

Podlaga mora biti trdna, nosilna, brez umazanije in ločilnih snovi, biti mora suha. Upoštevajte ÖNORM B 3430, 1. del. Mavčno-kartonske plošče morate prej utrditi z globinskim predpremazom.

Postopek nanašanja

Postopek za nanašanje lepila z valjčkom:

 • Lepilo Capaver Glasgewebekleber, ki ga glede na dizajn razredčite z do 20 % vode, nanesite enakomerno z valjčkom (višina flora 12 do 15 mm) ter glede na trenutno temperaturo pripravite 1 do 2 pasova.
 • Pozor! Posebej pazite na to, da lepilo razmažete kar najbolj enakomerno, saj nakopičeno lepilo pod oblogo negativno vpliva na končni rezultat površine.

Nanašanje lepila z brizganjem:
 • Postopek z brizganjem morajo izvajati vsaj 3 osebe. 
 • Lepilo Capaver Glasgewebekleber lahko nabrizgate na steno z močnimi brezzračnimi napravami Airless.
 • Lepilo Capaver Glasgewebekleber morate za brizganje glede na lokalne pogoje razredčiti z 20 % vode.
 • Pomembno! Pri postopku brizganja posebej pazite na priporočeno porabo materiala in enakomerno porazdelitev materiala, da ne bi nanesli na podlago preveč lepila.

Vstavljanje/lepljenje steklene obloge in flisa:

 • Pazite na to, da oznaka za hrbtno stran pri lepljenju obrnjena proti steni.
 • Da se strukturni vzorec ne bi razlikoval, nikoli ne lepite obloge z navpičnim ali vodoravnim zasukom (obrnjeno na glavo oz. zrcalno obrnjeno)
 • Priporočamo lepljenje na stik.
 • Pasovi obloge morajo biti na stikih položeni tesno drug ob drugem. Pri tem pazite, da na območju stika ne pride do izbočenja in s tem do slabe stične črte.
 • Pomembno! V višini oči obvezno pazite na to, da se horizontalna nitna linija (votek) ujema s sosednjimi pasovi obloge, drugače nastane neželen efekt zadrge.
 • Nekatere vrste obloge imajo raport (ponavljajoči se del vzorca), na katerega morate biti pri lepljenju še posebej pozorni.
 • Prilepljene pasove obloge nato pritisnete ob podlago s tapecirno gladilko ali pritisnim valjčkom, in sicer z ustreznim pritiskom po vsej površini, da iztisnete mehurčke. Odvečno mero odrežite ob pritrditvi robov s tapecirno gladilko.
 • Med lepljenjem na stenske in stropne površine lahko oblogo brez težav premikamo in poljubno popravimo v pravilen položaj. Po kakih 20 minutah se obloga poveže s podlago. Morebitne popravke morate dokončati v tem časovnem okviru.
 • Pri lepljenju okoli navpičnih zunanjih vogalov pazite na to, da greste s pasom obloge vsaj 10 cm okoli takega vogala. Pri zelo stabilnih steklenih oblogah/flisih lahko oblogo bolje prilagodite okoli robu tako, da vlakna nekoliko pobrusite na robu z brusno blazinico za mokro brušenje tipa P320 (pazite, da obloge ne prebrusite!) in oblogo/flis nato tesno pritisnete okoli robu.
 • Če zunanji vogal ni navpičen, oblogo na vogalu prerežite.

Sestava nanosov

Zaključni premazi, primerni za Capaver:
Izbira ustreznega zaključnega premaza je odvisna od pričakovane/zahtevane stopnje obremenitve površine in stopnje sijaja. V brošuri Stenski dizajn Capaver – "Tabela sestave nanosov" so navedeni ustrezni proizvodi glede na načrtovano obremenitev.

Pogoji pri izvedbi

Temperatura zraka, materiala in podlage med obdelovanjem in sušenjem: ne sme pasti pod +8 °C.

Sušenje/interval sušenja

Po približno 7 do 12 urah so pasovi popolnoma suhi. Nižje temperature in visoka zračna vlaga upočasnijo sušenje.

Orodje

 • Jekleno ravnilo in olfa nož za rezanje role in točno prilagoditev reza ob stropni liniji, talnih robnih letvah, vratnih in okenskih odprtinah, vtičnicah, stikalih ipd.
 • Vodna tehtnica ali svinčnica (grezilo) za navpično uravnavanje pasov obloge.
 • Plastična gladilka za pritiskanje obloge ob podlago, na ravnih podlagah lahko uporabite tudi široko nerjavečo kovinsko gladilko.
 • Nož z drsno nogo za rezanje obloge na porozni podlagi z dvojnim rezom

Opozorilo

V tovarni vedno skrbno pregledajo obloge, preden te zapustijo proizvodno linijo. Možne so posamične proizvodno pogojene napake. Te so označene na robovih za odrez in izenačene z ustreznimi dodatki. Take napake niso upravičen razlog za reklamacijo. Načeloma morate med razrezom role paziti na to, da uporabite dele obloge, ki so povsem brez napak. Reklamacij zato ne priznamo. S premaznimi sredstvi načeloma premazujemo notranjo stran role steklene obloge. Pri oblogah, ki imajo na sprednji in hrbtni strani različni strukturi, je hrbtna stran označena z modro črto. Da se strukturni vzorec ne bi razlikoval, nikoli ne lepite na isti površini obloge z navpičnim ali vodoravnim zasukom (obrnjeno na glavo oz. zrcalno obrnjeno). V primeru eventualnih reklamacij morate navesti rolo oziroma etiketo s kontrolno številko in številko artikla. Pred lepljenjem odrežite oblogo na ustrezno dolžino. Pri tem bo morda potrebno, da upoštevate 5 do 10 cm dodatka na normalno mero zaradi stropne linije in talnih kotnih letev, da ostane vedno dovolj rezerve za ravno rezanje v isti liniji z olfa nožem.

Tehnično-svetovalni center

CAPAROL, d.o.o., Potok pri Komendi 15, 1218 Komenda
Telefon: 059 209 220
Faks: 01 300 70 80
Internet: www.caparol.si
E-pošta: info@caparol.si

Tehnična informacija