caparol_pim_import/caparol_si/products/image/195424/057123_capatect_sh_modellierputz_SI.png

Capatect SH-Modellierputz

Modelirni strukturni omet na osnovi silikonske smole za fasadne površine in kot zaključni omet na toplotnoizolacijskih kontaktnih fasadnih sistemih Capatect. Vremensko obstojen, visoko paroprepusten in vodoodbojen.

Predvidena uporaba

Silikonski omet za zunanje površine – za modeliranje na najrazličnejše načine. Capatect SH-Modellierputz je visoko paroprepusten, vodoodbojen silikonski modelirni omet, ni nagnjen k navzemanju umazanije, večinoma je odporen proti industrijskim plinom in primarnemu napadu mikroorganizmov, fasado ščiti tudi pred agresivnimi snovmi v zraku. Kot zaključni premaz se uprablja na toplotnoizolacijskih kontaktnih fasadnih sistemih Capatect.

Lastnosti

  • Prožno obdelovanje 
  • Prepusten za vodno paro 
  • Visoko difuzijsko odprt (ne naredi parne zapore)
  • Obstojen proti vremenskim vplivom
  • Osnova veziva: Silikon, kombinacija polimernih smol.

Barvni toni

Bele barve kot blago na zalogi.
Niansiranje: Pripravo želenega barvnega tona naročite v tovarni.

Skladiščenje

Na hladnem, vendar ne sme zmrzniti. Originalno zaprta embalaža ostane na skladišču stabilna pribl. 1 leto.

Tehnični podatki

  • Koeficient paroprepustnosti: V1, visok 
  • Vodovpojnost: W3, nizka
  • Oprijemna trdnost: ≤ 0,3 MPa

Ustrezne podlage

Mineralne podlage, apneno-cementni in cementni ometi iz maltne skupine P II in P III: Novi ometi naj ostanejo nepremazani vsaj 2 do 4 tedne. Stare omete dobro očistite.
Popravljena mesta v ometu se morajo dobro strditi in presušiti. Omete z odpadajočim peskom utrdite z globinskim predpremazom Primalon Tiefgrund TB.

Beton:
Skrtačite in odstranite prah, mastne madeže (opažna olja, mast, vosek) odstranite s peno za fluate ali s parnim čistilnikom. Votla, udarjena in poškodovana mesta popravite z ustrezno izravnalno maso. Na vremensko postaranem težkem betonu je potreben globinski predpremaz s Primalon Tiefgrund TB.

Apneni, cementni in mineralni barvni premazi:
Mehansko odstranite premaz in prah. Sledi globinski predpremaz s Primalon Tiefgrund TB.

Nosilni premazi:
Očistite površino. Sijoče premaze naredite hrapave.

Nenosilni premazi
:
Odstranite mehansko ali z odstranjevalcem Primalon Grüner Abbeizer po navodilih proizvajalca. Razlužene površine naj se sušijo en dan, nato jih premažite z globinskim predpremazom Primalon Tiefgrund TB.

Trdno sprijeti, kredasti premazi:
Očistite površine. Sledi nanos globinskega predpremaza Primalon Tiefgrund LF.

Površine, prekrite z mahom ali algami:
Mehansko odstranite. Očistite fasado z visokotlačnim vodnim curkom in počakajte, da se posuši. prepojite površino s sredstvom Capatox in počakajte, da se dobro presuši.

Vlakneno-cementne plošče:
Očistite. Z vseh strani premažite z globinskim predpremazom Primalon Tiefgrund TB (odrezane robove dvakrat).

Priprava podlage

Podlaga mora biti brez umazanije, ločilnih snovi in biti mora suha.

Priprava materiala

Po potrebi izboljšajte obdelovalno konsistenco materiala z največ 2 % čiste vode.

Postopek nanašanja

Če se vam zdi potrebno, lahko dodate največ 2 % vode, da nekoliko prilagodite obdelovalno konsistenco materiala. Nanesite z nerjavečo jekleno gladilko in strukturirajte v delno suhem stanju – potem ko se je omet že nekoliko posušil – s krtačo ali gladilko iz pene. Vidne delovne prehode preprečite tako, da načrtujete ustrezno število delavcev na vsakem nivoju delovnega odra in zagotovite neprekinjeno vgradnjo mokro na mokro. Vedno obdelajte celotno površino ali del fasade naenkrat in brez prekinitve. Ker omet vsebuje naravna polnila, so možna manjša odstopanja v barvnem tonu. Zato na povezanih površinah vgradite samo material z isto proizvodno številko ali pa zmešajte materiale z različnimi proizvodnimi številkami.

Sestava nanosov

Kot predpremaz uporabite Capatect Putzgrund v približno enakem barvnem tonu kot zaključni omet. Počakajte 12 ur, da se predpremaz posuši, nato lahko nanesete silikonski modelirni omet. (Po izvedbeni smernici za zaključni omet na toplotnoizolacijskih kontaktnih fasadnih sistemih v debelini nanosa vsaj 1,5 mm).

Poraba

Capatect SH-Modellierputz: pribl. 3,0 kg/m2, odvisno od strukture.
Poraba je odvisna od lastnosti/stanja podlage in delovnega postopka. (Okvirne vrednosti brez jamstva, točno porabo ugotovite na testni površini).

Pogoji pri izvedbi

Temperatura objekta, materiala in zraka ne sme pasti pod +5 °C. Ne delajte na sončni pripeki, močnem vetru ali dežju brez zaščitnih ukrepov. Tudi megla oziroma padec temperature pod rosišče nista dovoljena. Navedeni pogoji morajo biti zagotovljeni še najmanj 2 dni po končanem nanašanju. Previdno, če je napovedana nočna slana!

Sušenje/interval sušenja

Pri temperaturi +20 °C in relativni zračni vlagi 65 % se omet glede na strukturo posuši v pribl. 24 urah, v 2 do 3 dneh je na voljo za mehanske obremenitve. Pri nižji temperaturi in višji zračni vlagi se interval sušenja podaljša.

Čiščenje orodja

Takoj po uporabi z vodo.

Opozorilo

Upoštevajte, da vpojnost, vrsta in struktura podlage kot tudi lastnosti posameznih premazov, vplivi okolja in osvetlitve ter nihanja v sestavi surovin lahko vplivajo na manjša odstopanja barvnega tona in nastanek finih lasastih razpok oziroma vbodnih pik. Zato bo morda potreben še premaz za poenotenje površin s fasadno barvo CarboSol oziroma Primasil. Odškodninskih zahtevkov oziroma reklamacij zaradi barvnih odstopanj, ki nastanejo zaradi zgoraj navedenih vzrokov, ni mogoče uveljavljati. Da dež med sušenjem ne bi zmočil delovnih površin, jih po potrebi zaščitite s ponjavami. Na močnem vetru in hudi sončni pripeki priporočamo, da fasado zakrijete z zaščitnimi zavesami. Ne uporabljajte izdelka na vodoravnih površinah, ki so izpostavljene vodi. Na zelo vpojnih, vremensko postaranih ali obledelih podlagah je potreben globinski predpremaz s Primalon Tiefgrund TB (poraba pribl. 300 ml/m2). Skrbno prekrijte okolico delovnih površin, zlasti površine iz stekla, keramike, klinkerja, naravnega kamna in kovine. Madeže takoj izmijte z veliko vode. Ne čakajte s čiščenjem, da se madeži posušijo. Pred nanosom ometa preverite, ali se pripravljeni omet ujema z originalnim barvnim vzorcem. Ne priznamo poznejših reklamacij.

Standardna opozorila/standardna obvestila (stanje v času izdaje)

Vsebuje 5-klor-2-metil-2H-izotiazol-3-on in 2-metil-2H-izotiazol-3-on (3:1).

Odstranjevanje

Sežig posebnih odpadkov ali zbirališče nevarnih snovi. Ne odstranite skupaj z gospodinjskimi odpadki. Ne izpraznite v kanalizacijo, zemljo ali tekočo/stoječo vodo. Neočiščeno embalažo odstranite tako kot izdelek.

Druge opombe

Koda odpadka: 31409 (v skladu z ÖNORM S 2100)
Evropski katalog odpadkov: 17 09 03
Razred ogrožanja vode: ROV 1, nizko ogrožanje vode
Tehnični in varnostni list sta na voljo na spletni strani in www.caparol.si

Tehnično-svetovalni center

CAPAROL, d.o.o., Potok pri Komendi 15, 1218 Komenda
Telefon: 059 209 220
Faks: 01 300 70 80
Internet: www.caparol.si
E-pošta: info@caparol.si

Tehnična informacija