caparol_pim_import/caparol_si/products/image/137907/046174_Capatect_Dalmatiner_160_164_IT.png

Capatect Dalmatiner Fassadendämmplatte

Toplotnoizolacijske fasadne plošče iz ekspandirane polistirenske trde pene, toplotna prevodnost 0,033 W/(mK), dvobarvna melirana sivo-bela plošča

Predvidena uporaba

Toplotnoizolacijska fasadna plošča za toplotnoizolacijski kontaktni sistem Basic-Line ali Capatect Top-Line ter za fasadni talni zidec Capatect.

Lastnosti

 • Evropski razred E v skladu z ÖNORM EN 13501-1
 • Modularna pena iz dvobarvnega granulata, penjena v kalupih
 • Uležana
 • Deformacijsko/dimenzijsko stabilna
 • Paroprepustna
 • Toksikološko neoporečna
 • Brez freonov in halonov v skladu z Uredbo o prepovedi uporabe CFC in halonov
 • Brez formaldehida
 • Plošče Dalmatherm: brez HBCD (heksabromociklododekana)
 • Format plošče: 100 x 50 cm

Barvni toni

Sivo-bela melirana.

Skladiščenje

Na suhem, zaščiteno pred vlago, na ravni podlagi; ne sme stati dalj časa na soncu, nezaščiteno pred UV-sevanjem.

Gostota

pribl. 15 - 18 kg/m³

Toplotna prevodnost

LambdaD = 0,033 W/(m · K)

Koeficient prepustnosti za vodno paro µ (H2O)

μ = 20/50

Prečnonatezna trdnost

≥ 150 kPa

Št. izdelka

Številke artikla in razpoložljive debeline plošč so navedene v najnovejši preglednici naših izdelkov.

Ustrezne podlage

 • Mineralne podlage v stanju, identičnem novogradnji
 • Trdni in nosilni stari mineralni ometi
 • Nosilne stare mineralne barve ali premazi
 • Druge nosilne, mineralne, ravne in vpojne podlage

Priprava podlage

Podlaga mora biti ravna, čista, nosilna, brez umazanije in ločilnih snovi. Štrleče neravnine na zidu (ostanke malte) morate odstraniti. Popolnoma odstranite poškodovane, luščeče se mineralne premaze ali strukturne omete. Votla mesta v ometu odbijte in zapolnite z ustreznim materialom v isti ravnini z ostalo površino. Peskaste ali moknate mineralne površine temeljito očistite do trdne substance in premažite z globinskim predpremazom Primalon Tiefgrund LF.
Če ne veste, kako se bo obnašala sistemsko predvidena lepilna masa, izvedite najprej odtržni test (v maso vgradite armirno mrežico in jo odtrgajte po ustreznem intervalu sušenja) ali se obrnite na našega strokovnega svetovalca.

Postopek nanašanja

Lepljenje
Lepilo, ki ga je proizvajalec predvidel za ta sistem, nanesite na hrbtno stran toplotnoizolacijske plošče po robno-točkovni metodi (neprekinjen 6 cm širok pas lepila ob robu plošče in po 3 za dlan velike kupčke na sredino plošče). Količino nanesenega lepila in višino nanosa prilagajajte tolerancam podlage, tako da lepilna kontaktna površina doseže vsaj 40 %. Neravnine do +/- 1 cm je mogoče izravnati v posteljici lepila.

Strojno lepljenje
Lepilo, ki ga je proizvajalec predvidel za ta sistem, lahko naneste tudi s strojno opremo Capatect Opus I (+): na hrbtno stran plošče ali na podlago nanesite neprekinjen pas lepila ob robu plošče črko „W" na sredino plošče, tako da lepilna kontaktna površina doseže vsaj 40 odstotkov). Po nanosu na podlago lepilo še prečesajte z zobato gladilko. Velikost zob izberite glede na neravnine v podlagi, ki jih je treba izravnati, tako da lepilna kontaktna površina doseže vsaj 40 odstotkov. Da se na lepilu ne bi naredila koža, vedno nanesite samo toliko lepila, kolikor plošč lahko takoj nato prilepite.

Način polaganja plošč
Plošče lepite v navzkrižni formaciji (z zamikom) od spodaj navzgor in drugo ob drugi (na stik). Plošče dobro pritisnite ob podlago. Lepilne mase ne nanašajte v stike med ploščami! Pazite na linije: plošče morajo biti položene v isti ravnini in popolnoma navpično. Morebitne vrzeli med ploščami < 5 mm zapolnite s polnilno peno Capatect-Füllschaum B1.
Vrzeli > 5 mm niso več dopustne.

Pritrjevanje s sidri
Dodatna pritrditev s sidri je odvisna od podlage in mase izolacijskih plošč.
Na novi (oz. ki je identična novi) rdeči opeki po ÖNORM B 3200, votlih in polnih modularnih zidakih – blokih po ÖNORM B 3206 in lesocementnih opažnih zidakih po ÖNORM B 3350 ter na lesocementnih opažnih ploščah brez integrirane dodatne izolacije po
ÖNORM B 3208 in na lesocementnih izolacijskih ploščah WS in WSD po ÖNORM 6022 sidranje ni potrebno za EPS-plošče s površinsko maso (gramaturo) do 30kg/m2.
Če je izolacijske plošče potrebno pritrditi s sidri, lahko uporabite shemo sidranja v obliki črke "T” ali "W”, ki je sestavljena iz najmanj 6 in največ12 sider/m2. Točno število sider preverite po ÖNORM B 6400. Na EPS-plošče lahko vgradite sidra poravnano v isti ravni s ploščo ali ugrezno pri ploščah debeline več kot 8 cm.

Brušenje
Pred armiranjem (nanosom osnovnega armirnega sloja) morate fasado po vsej površini prebrusiti, da izravnate stike med ploščami. Odstranite prah, ki ostane po brušenju.

Osnovni omet
Za armirni sloj izberite osnovni omet, ki ga je proizvajalec predvidel za ta sistem.

Predpremaz
Pred nanosom pastoznih strukturnih ometov je potreben predpremaz Capatect Putzgrund. Izjema: armiranje s Capatect CarbonSpachtel.

Zaključni omet
Za armirni sloj izberite zaključni omet, ki ga je proizvajalec predvidel za ta sistem, v ustrezni strukturi.
Načeloma veljajo naša navodila za vgradnjo toplotnoizolacijskih kontaktnih sistemov in pribora Capatect.

Poraba

1 m2/m2

Pogoji pri izvedbi

Plošč ne hranite v bližini aromatskih topil.
Med delom in sušenjem temperatura zraka in podlage ne sme pasti pod +5 °C.

Tehnično-svetovalni center

CAPAROL, d.o.o., Potok pri Komendi 15, 1218 Komenda
Telefon: 059 209 220
Faks: 01 300 70 80
Internet: www.caparol.si
E-pošta: info@caparol.si

Tehnična informacija